Veelgestelde vragen over de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning kan u helpen in het dagelijks leven. Deze wet zorgt er namelijk voor dat u zelfstandig kan blijven wonen wanneer u ondersteuning nodig heeft. Ook kan u dank zij deze wet nog gewoon meedoen in de maatschappij en krijgt u alsnog de hulp en ondersteuning die u nodig heeft. Om de wet te kunnen begrijpen moet u zich goed inlezen. In dit artikel vindt u alle informatie die u nodig heeft wanneer u meer wil weten over de WMO.

Voor wie is de WMO?

De WMO is voor personen die 18 jaar of ouder zijn, zelfstandig wonen maar toch hulp en ondersteuning nodig hebben. Ook is de WMO er voor mensen die nog bij de ouders thuis wonen en extra begeleiding en ondersteuning nodig hebben in de vorm van bijvoorbeeld een dagcentrum of logeren bij een opvang.

Hoe werkt de WMO?

De WMO wordt geregeld door de gemeente. Bij bijna iedere gemeente is een WMO-loket, hier kun je WMO aanvragen. De gemeente kan u dan helpen bij verschillende situaties. Denk hierbij aan reizen, dingen beter begrijpen, het doen van het huishouden, contact met mensen en financiën.

Hoe kan ik een WMO aanvragen?

Wanneer u naar de gemeente gestapt bent gaat u in gesprek met de gemeente ambtenaar of iemand anders uit het wijkteam. In dit gesprek wordt gekeken naar een aantal zaken, deze moet u van tevoren voor u zelf op een rijtje zetten. Zo wordt er gekeken wat uw vraag precies is. Waar heeft u ondersteuning bij nodig? Ook kijkt deze ambtenaar wat u eventueel zelf kan doen om dit probleem op te lossen. Heeft u misschien vrienden of familieleden die u hierbij kunnen helpen? Wanneer dit niet aan de orde is kijkt de gemeenteambtenaar verder of u in aanmerking komt voor vrijwilligers of mantelzorgers die u kunnen helpen. De ambtenaar zal ook kijken hoe u deze zorg wil gaan betalen en wat uw inkomsten zijn. De gemeente kijkt tot slot naar de mantelzorger, krijgt deze voldoende ondersteuning?

De gemeenteambtenaar zal een verslag maken van dit gesprek, dit mag u nalezen en u mag ook aangeven wanneer u het hier niet mee eens bent. In sommige gevallen voert de gemeente een onderzoek uit naar het type ondersteuning dat u nodig heeft. U krijgt dan een beschikking, dit houdt in dat u een brief ontvangt met daarin welke voorzieningen u krijgt en hoeveel uur in de week. Wanneer u het hier niet mee eens bent kan u een brief schrijven, dit noemt men een bezwaarschrift. Dit bezwaarschrift kan u maken met een cliëntondersteuner.

Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de gemeente?

Wanneer u in aanmerking komt voor een gesprek is het verstandig om dit goed voor te bereiden. Nodig hiervoor iemand uit die u hierbij kan helpen. Samen met deze persoon kan u goed nadenken over hoe u de vraag wil gaan stellen. Welk verhaal wilt u vertellen? Het is belangrijk om dit goed op orde te hebben. Kijk ook eens rond in uw gemeente of er meer mensen zijn die dezelfde vraag hebben als u, zo wordt uw vraag sterker.

Het is ook noodzakelijk om duidelijk te hebben wat u wil bereiken met de hulpvraag, welke verbetering wilt u realiseren? Lees uzelf goed in voor het gesprek plaatsvindt. Op internet is veel informatie te vinden over van alles, uw vraag staat hier vast ook tussen. Wanneer u voorbeelden aan kan tonen komt u een stuk sterker over en is het makkelijker voor de gemeenteambtenaar om akkoord te gaan met uw verzoek.

WMO  






Gerelateerde producten

Bekijk alle drempelhulpen in de zorgwinkel


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account





Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren