Dementie is een syndroom waarbij de hersenen moeite krijgen met het verwerken van informatie. Het is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziektes, de meest bekende hiervan is Alzheimer. Hoe kan u dementie herkennen en wat kan er nog voor u gedaan worden?
De bekendste vormen van dementie
De meest voorkomende en daarmee ook de meest bekende vormen van dementie zijn Alzheimer, vasculaire dementie en Lewy body dementie. Alzheimer is de meest voorkomende vorm. 70% van de mensen met dementie lijdt aan Alzheimer. Er wordt gedacht dat dit veroorzaakt wordt door eiwitophopingen in de zenuwcellen van de hersenen.
Ook vasculaire dementie komt regelmatig voor. Bij deze vorm van dementie kan er niet meer genoeg bloed naar de hersenen, hierdoor worden de hersenen beschadigd. Lewy body dementie kan lijken op Parkinson, het lichamelijk en geestelijk gestel kunnen in korte tijd met grote stappen achteruitgaan.
Symptomen dementie
Dementie heeft veel verschillende symptomen. Wanneer u twijfelt of meerdere symptomen ervaart, aarzel dan niet om een bezoekje aan de dokter te brengen.
- Zicht gaat achteruit
- Vergeetachtig zijn
- Dagelijkse handelingen kosten veel moeite
- Onrustig gevoel
- Gedrag en karakter dat lijkt te veranderen
- Moeite met sociale activiteiten
- Plotseling moeite met inschatten van situaties
- Spullen kwijtraken
- Moeite met de taal of spreken
- Vergissing plaats
- Vergissing tijd
Verloop van de ziekte
Het verloop van deze ziekte is bij iedereen anders. Wel is een soort standaardbeeld te schetsen van het verloop van dementie. Het verloop is onder te verdelen in grofweg drie fasen. Het begin, midden en het einde. In de eerste fase komt het vaker voor dat er dingen vergeten worden of de spraak plotseling achteruit gaat. Ook heeft de patiënt ineens moeite met het nemen van beslissingen.
In de volgende fase is de dementie duidelijker te herkennen, waar het in de eerste fase nog toegewezen kon worden aan stress of ouderdom is het in de tweede fase niet meer te ontkennen. De patiënt krijgt waanideeën en vergeet waar hij is en hoe laat het is. Het kan al moeilijk zijn om de patiënt in deze fase alleen thuis te laten. De laatste fase is erg moeilijk voor het slachtoffer en de nabestaanden. In deze fase kan het gedrag en karakter flink veranderen en treden er soms woedeaanvallen op. Ook gaat de patiënt lichamelijk achteruit, zo wordt hij incontinent of verliest de patiënt veel gewicht.
Behandeling van de ziekte
Er is helaas nog geen medicijn op de markt dat de dementie stopt. Wel is er medicatie die ervoor kan zorgen dat de effecten geremd worden en dat het proces minder lang duurt. Deze medicijnen hebben echter vervelende bijwerkingen en werken niet bij iedereen even goed. Er zijn wel therapieën op de markt die het geheugen fit houden en voor de spraak kan de patiënt logopedie volgen.
Wanneer de patiënt niet langer in staat is thuis te wonen kan de patiënt worden opgenomen. In een eerdere fase is het mogelijk om de patiënt naar een dagopvang te laten gaan. Zo heeft de naaste wat meer rust.