Autorijden met een handicap lijkt misschien onmogelijk. Toch zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om alsnog te kunnen autorijden op een veilige manier. U moet dan alleen wel weten waar u deze middelen kunt vinden en hoe u deze moet gebruiken. In sommige gevallen kunt u zelfs nog uw auto die u voorheen gebruikte blijven gebruiken of een standaard personenauto aanschaffen. Afhankelijk van uw aandoening zijn er veel opties om u alsnog van A naar B te verplaatsen per auto.
Aangepaste auto
Een aangepaste auto is een auto die het makkelijker maakt om u te vervoeren wanneer u moeite heeft met bewegen of in een rolstoel zit. De auto kunt u op diverse manieren aanpassen. U kunt een personenauto aanpassen op de aandoening die u of uw bijrijder heeft. U kunt ook een busje aanpassen op de aandoening. Het maakt het vervoeren een stuk gemakkelijker en er zijn minder mensen nodig om u te helpen. Ook kunt u op een snelle manier de auto in- en uitkomen, u zult merken dat u met een aantal aanpassingen weer een groot deel van uw vrijheid terugkrijgt. Voor veel mensen een onbeschrijfelijk fijn gevoel. Deze ingrepen zijn vaak snel gemaakt en zijn makkelijker dan u in eerste instantie misschien denkt.
Waar is een aangepast auto voor te gebruiken?
Een aangepaste auto is op vele manieren te gebruiken. U kunt voor uzelf aanpassingen laten maken wanneer u bijvoorbeeld uw voeten niet kunt gebruiken. Ook wanneer u op een andere manier niet bij het gas- of rempedaal kunt is het mogelijk om een aanpassing te maken. Een aangepaste auto kunt u ook gebruiken voor een bijrijder of uzelf. Wanneer u niet meer gemakkelijk in of uit de auto kunt komen bijvoorbeeld. Door de autoaanpassingen voor gehandicapten kunt u een auto converteren naar bijvoorbeeld een rolstoel auto (rolstoelbus) of een aangepaste auto voor een scootmobiel. Er zijn diverse aanpassingen mogelijk die het voor u weer mogelijk maken om de auto in en uit te komen. Ook wanneer u een rolstoel of scootmobiel gebruikt kunt u nog steeds met de auto of bus reizen. Met slechts enkele aanpassingen maakt u het voor uzelf weer mogelijk om te reizen met eigen vervoer. Kortom, een auto is aan te passen voor ieder die moeite heeft met de mobiliteit en daardoor niet kan autorijden of in een auto kan zitten.
Mogelijke aanpassingen
Er zijn veel aanpassingen die in auto’s kunnen worden gemaakt. Zo zijn er veel opties in hand of kniepedalen beschikbaar. Het is eventjes wennen, maar u zult al snel merken dat het autorijden gemakkelijk gaat. Wanneer u een van deze aanpassingen laat zetten, kunt u uw aangepaste auto met handbediening besturen, dus met uw handen gas geven en remmen. U kunt het beste navragen bij de daarvoor bestemde automonteur wat voor u het meest ideaal is. Een andere optie is het aluminium oprijplateau. Deze is uitermate geschikt wanneer u een handbewogen rolstoel in de auto wilt rijden. U kunt zo zelfstandig de auto in rijden. Dit plateau is bestuurbaar via een afstandsbediening die u uiteraard ook zelf kunt bedienen. Of u nu zelf gaat rijden of achterin de auto gaat zitten, het is beide mogelijk.
Wanneer u vaak met speciaal vervoer naar de plek van bestemming moet worden gebracht, voelt u zich waarschijnlijk erg afhankelijk. Ook hier is een oplossing voor zo kunt u een speciale bodemverlaging laten plaatsen in de auto of bus. U kunt hier dan zelf inrijden en uzelf vastzetten met een speciaal systeem waardoor u veilig kunt meerijden. U kunt zelfs vaak nog extra zit plaatsen maken waardoor er eigenlijk meer vervoersplaats in de bus ontstaat.
Wanneer u moeite heeft met de auto in- en uitkomen dan is daar ook een goede oplossing voor. Wanneer u een rolstoel- instapcombinatie laat maken heeft u nooit meer last van deze moeilijke beweging. En geweldige uitkomst dus. De stoel is verschuifbaar naar buiten en beneden, waardoor u niet meer uit hoef te stappen. Hierbij zijn nog meer opties mogelijk, bijvoorbeeld een sta-op hulp of een instapbeugel. Dit is een veel gemaakte ingreep.
Waar kan ik dit laten doen?
Er zijn veel zorginstellingen die zich specialiseren in het aanpassen van auto’s. Deze instellingen kunt u bellen of een bezoekje nemen wanneer u twijfelt over de ingrepen. Ook gewone automonteurs kunnen u verder helpen wanneer u een aanpassing wil maken aan uw auto. Het is in die gevallen echter wel belangrijk dat u duidelijk weet welke aanpassing u wilt laten maken in uw auto. Uiteraard kunt u bij uw huisarts altijd om advies vragen, zij weten waarschijnlijk het beste welke beweging u beter niet kunt maken en welke aanpassing uw auto nodig heeft.
Wat zijn de kosten?
Het is lastig om te zeggen hoeveel een aanpassing in de auto kost. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren. Zo moet u altijd eerst kijken naar het type auto dat u heeft. Is deze auto makkelijk aan te passen? Of moeten er grote veranderingen plaatsvinden? Ook kijkt men naar het type aanpassing dat gemaakt moet worden. Wanneer u bijvoorbeeld een rolstoellift in uw auto wilt, dan zal dit meer kosten dan een stoel die verdraaid moet worden. Zeggen wat het kost is daarom ook niet mogelijk. U zult dit altijd eerst zelf na moeten vragen bij de automonteur. Wel is het te zeggen wat het kost wanneer u een aangepaste auto wilt huren. Dit is een optie wanneer u tijdelijk mindervalide bent. Voor een aangepaste huurauto betaalt u tussen de 400 en 500 euro per week.
Tweedehands aangepaste auto kopen
Wanneer u het te veel werk vindt om uw auto aan te passen kunt u ook een nieuwe auto aanschaffen. Deze auto kunt u tweedehands kopen, via de dealer of via een website als Marktplaats. De kosten van een tweedehands aangepaste auto verschillen natuurlijk per type auto en per aanpassing. Een auto met een relatief makkelijke aanpassing als een aangepaste pedalen kost u tweedehands zo’n 3,000 euro. En auto met een moeilijkere aanpassing als een rolstoellift kost al gauw 13,000 euro.