Het is begrijpelijk dat u vragen heeft over hygiëne in de zorg. Er gebeurt zoveel en u kunt maar een kleine blik werpen op alle werkzaamheden. Het is echter altijd goed om u eens te verdiepen in de hygiëne in de zorg van Nederland. Dit hygiëne in de zorg artikel geeft u de informatie die u zoekt en laat u de regels zien die er zijn met betrekking op de hygiëne in de zorg in Nederland.

Handhygiëne in de zorg

Handhygiëne is ontzettend belangrijk in de zorg. De handen komen overal en zitten overal aan. Ook binden ziektekiemen zich zeer makkelijk aan de handen en zijn de handen een makkelijke verspreider. Het op de juiste manier reinigen van de handen in dan ook zeer belangrijk. Er zijn enkele manieren om de handen goed schoon te houden, en het zorgpersoneel houden zich dan ook aan deze regels. Wassen met water en zeep kan effectief zijn wanneer men een goede zeep gebruikt. Deze manier is echter niet altijd mogelijk, omdat de handen soms snel gewassen moeten worden. Op dat moment kan de verzorger gebruik maken van handalcohol. Dit is een flesje waarbij geen water nodig is. De meeste verzorgers hebben altijd zo’n flesje in hun tas zitten. De hygiëne in verpleeghuizen bevat vaak deze regel.

Hygiënisch werken in de zorg

De kans is groot dat u zich afvraagt: wat is hygiënisch werken in de zorg. Mensen die in de zorg werken zijn vaak getraind op goede hygiëne. Zo zijn er vaak trainingen en is het eerste wat men in de zorg leert dat zij moeten opletten op de hygiëne. Begrijpelijk, aangezien slechte hygiëne kan zorgen voor ontstekingen of ziekte bij de patiënt, met alle gevolgen van dien. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat mensen uit de zorg niet hygiënisch werken, omdat zij dit vanaf dag één al meekrijgen. Daarnaast hebben de meeste zorgmedewerkers een flesje handalcohol bij of in ieder geval een wasgelegenheid in de buurt, wat ervoor zorgt dat het belangrijkste deel van het lichaam altijd schoon is. Natuurlijk is het niet echt te controleren of de verzorger let op hygiëne. U kunt hier wel zelf opletten en het eventueel ook vragen indien u dit noodzakelijk vindt. Hygiëne in het ziekenhuis is zeer belangrijk. Zeker artsen moeten goed opletten, omdat zij vaak werken in het lichaam. Dit is erg gevoelig voor bacteriën. Veel artsen werken met handschoenen of werken in een team waardoor er tevens een sociale controle is.

Hygiëne in de thuiszorg

Ook in de thuiszorg is hygiëne zeer belangrijk. Wanneer u zelf een patiënt verzorgt kunt u een aantal tips opvolgen. Deze tips voor hygiëne in de thuiszorg helpen u erbij om hygiënisch te werken. Het zijn gemakkelijke tips die u meteen kunt toeppassen. Dat is ideaal.

  • Handhygiëne is het allerbelangrijkst. Zorgt u er altijd voor dat uw handen gewassen zijn met een goede zeep. Controleert u uw nagels op vuiltjes, knip uw nagels regelmatig en maak iedere centimeter van uw hand schoon. Er hoeft maar één stukje bij te zitten wat niet schoon is en dit kan al voor een infectie zorgen.
  • Let op wat u van de ene naar de andere cliënt meeneemt. Is een cliënt bijvoorbeeld ernstig ziek met een besmettelijke ziekte? Kleedt u dan even om. Een kleine moeite die veel schade kan voorkomen.
  • Mobiele telefoons zijn vaak ontzettend vies. Dit komt omdat u deze meeneemt naar allerlei plekken. Het toilet bijvoorbeeld. Het gebruik van de mobiele telefoon bij de cliënt is dan ook niet aan te raden. U kunt speciale doekjes kopen om uw telefoon mee schoon te maken.
  • Tassen zijn ook een bron van bacteriën, deze heeft namelijk ook op veel plaatsen gestaan. Bijvoorbeeld op de grond, op tafel of op kantoor. Laat deze bij voorkeur in de gang liggen.
  • Veel cliënten zien het als een belediging wanneer u handschoenen gebruikt. Zij hebben dan het gevoel dat zij vies zijn. Doe dit echter wel, en leg netjes uit hoe dit komt. Handschoenen zijn namelijk vele malen hygiënischer dan een gewassen hand.
  • Let u altijd op bij het dragen van sieraden. Deze zitten vol met bacteriën en kunt u beter afdoen voor u aan de slag gaat.
  • Heeft u lang haar? Maak dit dan vast. Het werkt niet alleen prettiger, maar voorkomt ook dat u haren achterlaat op plekken waar de cliënt dit niet prettig vindt.


Persoonlijke hygiëne in de keuken

Ook persoonlijke hygiëne in de keuken is zeer en zeer belangrijk. Dit komt niet alleen omdat u te maken heeft met bederfelijke producten, maar omdat u eten klaarmaakt. Alle bacteriën aan uw handen neemt u mee naar de maaltijd. Deze stopt u of uw cliënt vervolgens in de mond. Een hele makkelijke manier om ziektes te verspreiden dus! Deze tips zorgen ervoor dat u schoon te werk kunt gaan in de keuken.

  • Draag een haarelastiek of haarnetje om te voorkomen dat er haren in het eten komen. Dit is namelijk ontzettend onhygiënisch. Zelfs als u kalend bent of kort haar heeft is het noodzakelijk om een netje over uw haren te doen.
  • Was uw handen voor u begint met koken, aangezien u met uw handen aan het voedsel zit. Knip uw nagels kort zodat hier geen vuil onder kan verschijnen. Was iedere centimeter van uw hand zorgvuldig met ontsmettende zeep.
  • Gebruik verschillende messen en snijplanken. Wanneer u gebruik maakt van voedsel moet u dit netjes ordenen. Zo kunt u niet een salade maken op hetzelfde plankje als waar u daarvoor kip heeft gesneden. Dit komt omdat er bacteriën op rauw vlees zitten die u beter niet in de salade kunt hebben.
  • Gebruik labels, door labels te gebruiken kunt u zien hoelang geleden u het product gekocht heeft. Wanneer u een datum geeft aan de producten die u gebruikt weet u snel dat u niet te maken heeft met bedorven producten.
  • Maak, nadat u gekookt heeft, het aanrecht schoon. Dit om te voorkomen dat de bacteriën zich kunnen verspreiden over het aanrecht en de spullen die u gebruikt. Dit is ook fijner voor het huis en de cliënt.






Gerelateerde producten

Bekijk alle incontinentie in de zorgwinkel


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account





Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren