We moeten meer doen om de aarde en het klimaat te redden. We gebruiken massaal te veel grondstoffen, terwijl dat in veel gevallen niet nodig is. Want door op verschillende manieren te verduurzamen, kunnen we minder CO2-uitstoten en kunnen we de opwarming van de aarde vertragen. Maar dan moeten we wel allemaal ons steentje bijdragen.

Verduurzaming op 4 manieren

Daarom is het een goed idee om eens te kijken naar de manieren waarop je zelf kunt verduurzamen. Zo zijn er steeds meer zorgverleners en zorginstellingen die hulpmiddelen in de zorg een tweede leven geven en op deze manier verduurzamen. Bovendien zijn ziekenhuizen erop gebrand om minder energie te verspillen. Wie in het ziekenhuis wordt opgenomen, merkt dat er steeds vaker alleen gezonde vegetarische en/of biologische gerechten worden geserveerd. Beter voor het herstel van de patiënt, maar ook voor de aarde. Onder meer in Groningen is er een pilot gestart, waarbij bezoekers, medewerkers en patiënten gezond en duurzaam gaan eten.

 

Verduurzaming van hulpmiddelen in de zorg

De vraag naar zorg in Nederland blijft groeien, mede door de aanhoudende vergrijzing. Om deze reden kijken de zorginstellingen naar het gebruik van hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld materialen voor wondverzorging. Ook handschoenen en chirurgische instrumenten worden onder de loep genomen. Het zijn voorbeelden van instrumenten die slechts eenmalig worden gebruikt. Om deze reden vroeg de toenmalig minister voor Medische Zorg en Sport al aan de Gezondheidsraad hoe hulpmiddelen duurzamer ingezet kunnen worden.

 

De Gezondheidsraad geeft daarbij wel aan dat niet alle hulpmiddelen nogmaals gebruikt kunnen worden. De veiligheid staat immers voorop. Maar bijvoorbeeld het gebruik van rolstoelen, krukken en dergelijke kunnen vaak nog wel een ronde mee, als de beschadigde onderdelen worden vervangen. Daarom oordeelt de Gezondheidsraad ook dat er meer aandacht voor duurzaamheid moet zijn op het gebied van ontwerp, productie, gebruik en verwerking van hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruik van materialen en bewuster omgaan met hulpmiddelen.

 

Gokken in het online casino is duurzamer

Als je in het ziekenhuis ligt, wil je ook wel eens iets leuks doen. Om deze reden kun je een televisieabonnement bij het betreffende ziekenhuis afsluiten. Maar op je smartphone of tablet kun je ook online een gokje wagen. Op deze manier heb je een leuk tijdverdrijf, terwijl je aan je herstel werkt. Online gokken is een stuk duurzamer dan een bezoek brengen aan het offline casino. Je hoeft immers niet in de auto te stappen om er naar toe te rijden. Bovendien is het draaiende houden van gebouwen niet meer nodig.

 

Volgens Nederlandseonlinecasino.com is online gokken daarom een duurzamer alternatief voor wie wil gokken. De datacenters kosten uiteraard ook stroom, maar veel datacenters maken inmiddels gebruik van groene energie en verkleinen de CO2-uitstoot. Dat terwijl een normaal casino een elektriciteitsverbruik van een flat van 60 vierkante meter heeft. Mocht je dus duurzaam willen gokken, dan kun je daarvoor in het online casino terecht. Het spelaanbod is online verder ook groter dan in fysieke casino’s.

 

Minder energie verspillen

Over energie besparen gesproken: je kunt ook zelf ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Thuis of in het ziekenhuis. Daarom doe je er goed aan om eens het sluipverbruik in kaart te brengen. Laad je telefoon alleen op, als deze leeg is. En haal de stekkers van je opladers uit het stopcontact als je deze niet gebruikt. Zet de televisie weer in stand-bymodus, als je geen televisie meer kijkt. Maak gebruik van energiezuinige elektrische apparaten. Zo kun je onder meer kiezen voor een duurzamer scheerapparaat, elektrische tandenborstel of föhn. Dat lijkt wellicht overdreven, maar op deze manier draag je ook je steentje bij aan een beter milieu. Dat is ook hard nodig, want als we op deze manier grondstoffen blijven verbruiken, hebben we zeven aardes nodig.

 

Duurzamer eten

Onder meer het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft de stap gezet naar duurzamer eten. Bezoekers en medewerkers kunnen hier alleen nog volledig gezond eten. De kroketten en frikandellen zijn volledig uit de kiosk verdwenen. En patiënten krijgen ook al vegetarisch eten. Beter voor de gezondheid, en beter voor het milieu. Door duurzaam eten voor te schotelen, kan de voedselverspilling van 25 procent naar 10 procent omlaag gebracht. Het ziekenhuis wil 20 procent plantaardig voedsel serveren en koopt ook steeds meer gezonde producten in bij lokale leveranciers. Denk bijvoorbeeld aan het eiwit verrijkte brood, dat door een bakkerij uit Groningen wordt geproduceerd.

 

Het gaat hier voorlopig nog om een pilot, maar het lijkt erop dat de eerste resultaten positief zijn. Het ziekenhuis werkt mee aan een onderzoek naar de effecten van duurzaam voedsel. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Hanzehogeschool.









Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account





Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren