Wat is incontinentie

Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Een vervelend probleem dat kan leiden tot hygiënische en persoonlijke problemen. Incontinentie is geen ziekte. Het is een symptoom van het niet goed functioneren van de urinewegen of het darmkanaal. Hoeveel mensen in Nederland incontinent zijn, is niet precies bekend. De meeste schattingen geven aantallen aan van 600.000 - 700.000. Met deze aantallen mag het duidelijk zijn dat ieder van ons vroeg of laat hetzij er zelf mee te maken krijgt, hetzij iemand in zijn directe omgeving ontmoet die incontinent is.

Het is nog veel te vaak zo dat iemand die incontinent is (of wordt) er bijna alles aan zal doen om dat feit voor zijn of haar omgeving verborgen te houden. Men schaamt zich ervoor. Kortom: men trekt zich terug met alle psychosociale consequenties van dien. Berusten in het feit dat men incontinent is hoeft echt niet. Specialistisch onderzoek kan uitwijzen dat er in veel gevallen wel iets aan te doen is. Indien blijkt dat de incontinentie gedeeltelijk of helemaal niet te behandelen is, dan moet gezocht worden naar het juiste opvangmateriaal of hulpmiddel, aangepast aan de persoonlijke behoefte.

Er zijn verschillende soorten incontinentiematerialen:

  • Absorberende materialen. Deze hulpmiddelen zuigen urine en ontlasting op. Denk bijvoorbeeld aan incontinentiebroekjes die u één keer. Ook zijn er beschermende onderleggers voor in bed voor eenmalig gebruik of bijv. het incontinentielaken wat wasbaar is.
  • Afvoerende materialen. Deze hulpmiddelen vangen de urine op. Denk bijvoorbeeld aan katheters. Ook zijn er allerlei hulpmiddelen op de markt om incontinentie te beperken zoals;
  • De iTouch Sure bekkenbodemtrainer van TensCare helpt incontinentie voorkomen, zoniet genezen, door actief uw bekkenbodemspieren te trainen. Het trainen van de bekkenbodemspieren is dé aanbevolen behandeling bij verschillende vormen van incontinentie. De iTouch Sure bekkenbodemtrainer biedt de beste resultaten, is comfortabel en eenvoudig in gebruik.
  • De penisklem, deze zorgt ervoor dat de urinebuis wordt afgesloten, het is tevens een hulpmiddel om te controleren of de blaas zich goed vult.
Incontinentie heeft vaak een grote invloed op iemands leven en levensvreugde. Mensen die incontinent zijn, hebben vaak een verlaagd zelfbeeld. Ze zijn bang dat anderen het ruiken of dat ze plassporen achterlaten. Vaak leidt dat tot isolatie: mensen gaan lange reizen, winkelen en visites uit de weg. Ongeveer een derde van de vrouwen met urineverlies heeft daar ook last van tijdens de seksuele activiteit. Het is goed om over de 'taboedrempel' heen te stappen en contact op te nemen de huisarts of wijkverpleegkundige.






Gerelateerde producten

Bekijk alle incontinentie in de zorgwinkel


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account





Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren