Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, dat wil iedereen ook als men ouder wordt. Ook is dit veel goedkoper dan een plaats in een verzorgingshuis.
Bij het ouder worden gaat de gezondheid geleidelijk achteruit. Als er gezondheidsklachten zijn, kunnen aangepaste woningen en extra zorg nodig zijn.
Sommige situaties in huis kunnen gevaarlijk worden, terwijl ze dat eerder niet waren. Bijvoorbeeld het moeten reiken om iets boven uit het keukenkastje te pakken. Het is daarom belangrijk om het huis zo veilig mogelijk te maken.
De overheid stimuleert goede voorzieningen voor ouderen op het gebied van wonen en zorg.
De meeste ongevallen bij ouderen vinden thuis plaats (80%).
Gelukkig kunt u veel doen om uw huis veiliger te maken. U kunt u huis aanpassen, door bijvoorbeeld kleedjes weg te halen of losliggende snoeren op te bergen.
Daarnaast kunt u hulpmiddelen gebruiken zoals een grijper, antislipmatjes of een douchekrukje voor veiligheid in de badkamer.
Het gebruik van hulpmiddelen maken uw huis niet alleen veiliger, maar maken het leven ook aangenamer.
Soms is het nodig om aanpassingen in uw woning te laten doen. Als u uw woning wilt laten aanpassen, dan kunt u een beroep doen op de gemeente waar u woont. De gemeente vergoedt sommige woningaanpassingen op grond van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
Veel voorkomende voorzieningen met betrekking tot aanpassingen in de woning zijn:
- onderrijdbare of in hoogte verstelbare keuken;
- vaste douchestoel;
- verhoogd toilet;
- toiletbeugels;
- onderrijdbare of in hoogte verstelbare wastafel;
- antislipvloer;
- wandsteunen.
Behalve de gemeente zijn er nog een paar instanties waar u mogelijk terecht kunt voor een vergoeding:
Als u een bepaalde noodzakelijke woonvoorziening niet vergoed krijgt en er geen andere regeling voor is, kunt u een beroep doen op de bijzondere bijstand. U komt hiervoor alleen in aanmerking als uw inkomen laag is. Bijzondere bijstand kunt u aanvragen bij de gemeente.
Ook kunnen er via bepaalde fondsen, bijvoorbeeld van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO), kosten worden vergoed die niet onder de WMO of een andere subsidieregeling vallen. Hieraan zijn echter voorwaarden verbonden.
Voor uw veiligheid rond het huis, is het belangrijk dat er goede verlichting aanwezig is, bijvoorbeeld bij de buitendeur. U ziet dan eventuele obstakels staan en u kunt gemakkelijk het slot vinden.
Om te voorkomen dat u over (natte) grasperken, bielzen of vlonders loopt, is een goede stoep door de tuin belangrijk. Een goede stoep is vlak en de tegels liggen vast en zijn schoon.
Een hoge opstap bij de deur naar buiten is vaak lastig. Mogelijk kan de opstap verlaagd worden. Ook kunt u een handgreep monteren, zodat u bij het naar binnen en naar buiten stappen steun heeft.