Wat is een AED?

Een AED is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen, wanneer er sprake is van levensbedreigende hartritmestoornissen. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Snelle reanimatie (hartmassage en beademen) en het gebruik van een AED vergroten de overlevingskans van een slachtoffer met een circulatiestilstand aanzienlijk. De AED leidt u op een veilige wijze door de reanimatie heen tot professionele hulpverleners het van u overnemen. Een AED beschikt over twee plakelektroden die volgens de voorschriften op de borst van de patiënt moeten worden geplakt. Het apparaat geeft u via een ingebouwde computerstem opdracht om een stroomstoot toe te dienen of te starten met hartmassage en mond-op-mondbeademing. In een ingebouwd display kan men de gesproken opdracht ook aflezen. Een ingebouwde computer analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of het noodzakelijk is een stroomstoot toe te dienen. De AED zal geen schokadvies geven indien:
  • er geen hartactie meer is en het hart helemaal stilstaat
  • het slachtoffer buiten bewustzijn is, maar het hart goed functioneert
Bij personen met een circulatiestilstand, is het van belang dit zo snel mogelijk te herkennen en zo snel mogelijk hulp te bieden. Deze hulp wordt de keten van overleven genoemd en bestaat uit:
  • zo spoedig mogelijk alarmeren via het noodnummer 112;
  • zo spoedig mogelijk starten met Basic Life Support;
  • zo spoedig mogelijk een AED inzetten zodra professionele hulp is gearriveerd;
  • zo spoedig mogelijk Advanced Life Support (uitgebreide medische hulp) verlenen.
Alle AED’s die momenteel verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt zijn goedgekeurd volgens de Europese richtlijnen, en redden allen levens. Geen enkele fabrikant kan claimen dat hun apparaat méér levensreddend is dan de ander. Er bestaat ook geen verband tussen de prijs van een AED en de mogelijkheid om levens te redden. Er zijn in Nederland verschillende typen en merken AED's verkrijgbaar. De prijzen liggen tussen de € 1.000,- en € 3.000,-. Indien binnen 2 minuten een omstander via de AED de eerste stroomstoot toedient, stijgt de overlevingskans tot 80%. De kans op overleven daalt met ca. 10% tot 12% per minuut als defibrilleren wordt uitgesteld.
AED  







Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account





Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren